Przepis na tortillę, której smak onieśmiela!

tortilla

Tortilla jest hiszpańską potrawą znaną i lubianą przez ludzi na całym świecie. Ten popularny placek, jest odmianą omletu, jaką podaje się zwykle wraz z daniem głównym w postaci tapas. Do przygotowania klasycznej hiszpańskiej tortilli, konieczne są jaja, olej, cebula oraz ziemniaki. 

Tak wykonany miękki placek, stanowi bazę, do której możemy dodać, wybrane przez siebie wcześniej ulubione, smaczne dodatki. Tortilla, nie jest jadana jedynie w Hiszpanii. Możemy ją spotkać w restauracjach i barach meksykańskich, a także w innych krajach Ameryki Południowej, gdzie podawana jest o każdej porze dnia. Jest to danie na tyle doskonałe w swojej formie, że cebulowo-ziemniaczaną tortillę, jada się tam, zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację.

HISZPAŃSKA TORTILLA Z CEBULĄ

Jak wspomnieliśmy wcześniej, tortillę zwykle podaje się wraz z tapas. Przygotowanie samego placka, nie jest trudne i nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania oraz znajomości nie wiadomo, jak złożonych kulinarnych sztuczek. Ważne, żebyśmy przed przystąpieniem do wykonania tego znakomitego, cebulowego omletu, mieli w domu jaja, ziemniaki oraz olej do smażenia. Najbardziej odpowiednim naczyniem do usmażenia tortilli, będzie metalowa lub ceramiczna patelnia, z wysokimi brzegami. Tapas, to rodzaj hiszpańskiej przekąski, jaką zwykle podaje się na talerzu obok usmażonej na oleju, grubej i miękkiej tortilli. Przekąskę tapas, może stanowić ciepłe lub zimne danie albo innego rodzaju potrawa, jaka wydaje się nam najbardziej pasująca do ziemniaczanego placka tortilla. W Hiszpanii do tortilli najczęściej jadane są, pikle nadziewane na wykałaczkę, katalońska kiełbasa o nazwie fuet, owoce morza albo niewielkiej wielkości, chlebowe kanapki z szynką. 

Przepis na tortillę

  • kg ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 4 jaja,
  • 2 łyżki stołowe mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz, przyprawy.

PRZYGOTOWANIE TORTILLI KROK PO KROKU

Zgodnie z tradycyjną, hiszpańską metodą, ziemniaki należy najpierw obrać ze skórki, a następnie pokroić je w cienkie plastry. Na głębokiej patelni, rozgrzewamy olej do wysokiej temperatury i obsmażamy w nim ziemniaczane plasterki, które możemy doprawić solą, pieprzem oraz innymi przyprawami. Cebulę, kroimy w tzw. piórka, czyli przekrawamy obrane warzywo na pół i energicznie tniemy je nożem, by poszczególne warstwy cebuli, mogły przybrać formę cienkich płatków, zbliżonych swoim wyglądem do szczypioru. Mieszamy cebulę z podsmażonymi, miękkimi plastrami ziemniaków i dodajemy do tak przygotowanego, warzywnego ciasta, jaja, cukier oraz mąkę.

Jeśli uznamy, że konsystencja placka jest zbyt rzadka, możemy dosypać więcej mąki. Jednak wówczas, tortilla może nam wyjść za twarda. Ostatni etap, to usmażenie tortilli na rozgrzanej patelni z obydwu stron. Przy wykonaniu tej czynności, musimy zwrócić uwagę na to, by placek się nam nie rozpadł, nie połamał ani nie zesmażył zbyt mocno, ponieważ zniweczy to nasze wszystkie starania, zmierzające w kierunku, przygotowania hiszpańskiej tortilli idealnej. Upieczony z dwóch stron placek, podajemy z przygotowaną wcześniej, ulubioną przekąską tapas i zajadamy się nim do syta, cierpliwie oczekując pory siesty.