Jeśli nie jest odpowiednio przechowywana, żywność w krótkim czasie staje się pożywką dla bakterii, co może narazić je na ryzyko zepsucia. W związku z tym warto wiedzieć, co należy zrobić, aby jedzenie jak najdłużej pozostało świeże. Z tego artykułu dowiesz się, co w tej kwestii mają do zaoferowania szklane pojemniki na żywność.
Spis treści:
Ogólne korzyści używania pojemników na żywność
Dyskusja na temat pojemników na żywność zwykle obraca się wokół materiału, z którego są one wykonane, najczęściej z tworzywa sztucznego, szkła lub metalu.
O ile oczywiste jest, że pojemniki na żywność utrzymają jedzenie w czystości, świeżości i z pełną wartością odżywczą przez długi czas, tak trzeba też pamiętać, że mają też dodatkowe, korzystne cechy, o których warto wiedzieć. Przechowywanie żywności może na dłuższą metę pomóc zaoszczędzić pieniądze, unikając konieczności przygotowywania czegoś nowego każdego dnia, co pomoże również ograniczyć marnowanie żywności.
Ponadto pojemniki wielokrotnego użytku są znacznie bardziej przyjazne dla środowiska niż pojemniki jednorazowego użytku, a unikanie żywności paczkowanej, gdy nie ma takiej potrzeby, przyczynia się do ochrony środowiska.
Pojemniki szklane
Zacznijmy od stwierdzenia, że szklane pojemniki mają przewagę, jeśli chodzi o liczbę korzyści, jakie mają nad plastikowymi odpowiednikami i są najbezpieczniejsze do przechowywania żywności. Nie oznacza to jednak, że są tutaj wyraźnymi zwycięzcami; jak wiele rzeczy, zależy to głównie od indywidualnych preferencji.
Bezpieczeństwo i ekologia
Być może najważniejszym czynnikiem przemawiającym na korzyść szklanych pojemników jest to, że szkło jest bezpieczniejsze do przechowywania żywności, ponieważ nie uwalnia szkodliwych chemikaliów. Uwalnianie toksyn zwykle następuje w plastikowych pojemnikach pod wpływem wysokich temperatur (takich jak podgrzewanie w kuchence mikrofalowej lub przechowywanie w środku gorącej żywności) lub po prostu przy długotrwałym, wielokrotnym użytkowaniu, co sprawia, że mają one bardziej ograniczony okres użytkowania niż szkło.
Pojemniki szklane, ze względu na dłuższą żywotność, są znacznie bardziej ekologiczne niż plastikowe. Szkło można poddawać recyklingowi w znacznie bardziej opłacalny sposób niż plastik. Dzieje się tak, ponieważ szklany pojemnik nie stopi się, nie spali, nie zwęgli ani w inny sposób nie wypaczy się po użyciu, co wpływa na łatwość jego recyklingu.
Wreszcie szkło wygląda ogólnie lepiej niż plastik i chociaż może się to wydawać powierzchowne, jest bardzo istotne. Plastik, po długotrwałym używaniu, zacznie wyglądać nieestetycznie, co negatywnie wpływa na odbiór jedzenia (w końcu większość osób to wzrokowcy).
Podsumowanie
Można więc śmiało przyznać, że korzystanie na co dzień ze szklanych pojemników na żywność zapewnia całe multum korzyści. Jeżeli zastanawiasz się, gzie nabyć dobre produkty, wart sprawdzić ofertę sklepu Prymus AGD, który oferuje bardzo duży wybór wysokiej jakości szklanych pojemników na żywność.