Przepis na pizzę – jak przygotować idealną?

pizza

Jak przygotować pizzę? Nudzi cię przygotowywanie schabowych i pierogów? Chcesz nieco urozmaicić swoje menu i zaskoczyć domowników? Masz ochotę na coś łatwego, smacznego i oryginalnego? W takim razie ten artykuł jest przeznaczony dla Ciebie! Sprawdź jak sprawnie przygotować pyszną pizzę w zaledwie dwie godziny.

Krok 1: przygotowanie ciasta

Czas trwania: około 1,5 godziny

Przygotuj:

  • około 12 gramów świeżych drożdży
  • 75 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 125 gramów mąki typu 00 (specjalna mąka do pizz, może być zastąpiona pszenną)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oliwy

Ciasto to najważniejszy element pizzy. Nieodpowiednio przygotowane potrafi odebrać całą przyjemność z jedzenia. W związku z tym, by stworzyć miękkie i elastyczne ciasto przede wszystkim nie możemy go wałkować! Dobre ciasto na pizzę jest rozciągane palcami, dzięki czemu zachowuje odpowiednią strukturę, a po wypieczeniu jest dobrze wyrośnięte.

W celu przygotowania ciasta należy ocieplić drożdże w temperaturze pokojowej. Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozpuszczając je w ciepłej wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier, po czym dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozczyn powinien zwiększyć objętość mniej więcej 3-krotnie. Jeśli to się nie dzieje należy powtórzyć przygotować nowy. Po zrobieniu rozczynu mąkę przesiewamy (jest to bardzo ważne, dzięki temu ciasto jest bardziej puszyste) do miski. Dodajemy do niej sól a na środku robimy otwór, w który wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki cały czas zagarniając mąkę z brzegów do środka, by uzyskać jak najlepszą konsystencję. Na koniec należy dodać do ciasta oliwę. Po połączeniu składników wykładamy je na stolnicę pokrytą mąką (żeby ciasto się nie przykleiło). Wyrabiamy je około 15 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Można w tym celu również użyć miksera planetarnego. Po wymieszaniu całość odkładamy do miski na około godzinę do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką.

W tym czasie blaszkę należy posmarować oliwą. Po wyrośnięciu ciasta kładziemy je na blaszce i delikatnie (palcami!) rozprowadzamy od środka do brzegów, zostawiając na krawędzi niewielki wałeczek. Jeśli na początku ciasto będzie sprawiało problemy i “cofało się” przy rozciąganiu należy to zrobić etapami, z czasem nabierze ono sprężystości.

Krok 2: przygotowanie sosu

Czas trwania: około pół godziny

Przygotuj:

  • 125 ml gotowego przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz oraz cukier
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)

W celu przygotowania sosu do pizzy do garnka wlewamy oliwę i na niej smażymy na złoty kolor przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy sos pomidorowy, szczyptę soli, cukru oraz pieprzu. Do tego wrzucamy jeszcze oregano. Po dodaniu wszystkich składników należy zagotować cały sos, po czym zmniejszyć ogień i pod uchyloną pokrywą gotować około 15 minut. W trakcie gotowania dodajemy bazylię. Gotowe, rozciągnięte na blaszce ciasto należy posmarować sosem.

Krok 3: wyłożenie pizzy

Czas trwania: 10-15 minut

Przygotuj:

  • 2 kulki sera mozzarella

Ostatnim krokiem przed włożeniem pizzy do piekarnika jest wyłożenie jej dodatkami. Każda pizza wykładana jest serem (najlepiej mieszanką świeżej oraz suchej, startej mozzarelli). Po dodaniu sera następuje kolej na ulubione dodatki. W celu wykończenia pizzy możemy dodać własny zestaw składników, lub skorzystać z gotowych dostępnych w Internecie. Najpopularniejszą pizzą jest margherita, która wymaga jedynie dodania liści bazylii na wierzch. Można dodać również szynkę. Jest to jednak jedna z wielu dostępnych opcji, a każdy może eksperymentować sam.

Krok 4: pieczenie

Czas trwania: około 10 minut (w zależności od temperatury)

Po wyłożeniu pizzy składnikami odczekujemy około 15 minut by ciasto podrosło. Następnie wkładamy je do maksymalnie nagrzanego piekarnika (min. 250 st. C) przez około 10 minut.

Smacznego!