Spis treści:
Przepis na naleśniki – składniki
Jesteś bardzo głodny, ale nie wiesz, co zjeść? Najlepszym wyborem w tym przypadku będą naleśniki. To z ich pomocą możesz łatwo i szybko zaspokoić swój apetyt nawet jeśli jesteś wybrednym smakoszem. Tego typu posiłek zadowoli każdego, gdyż możemy go przygotować zarówno na słodko jak i na słono z farszem lub bez. Ten, kto wymyślił to danie jest geniuszem. Warto także dodać, że składniki na naleśniki dostępne są w 95% współczesnych sklepów. A zastanawiałeś się kiedyś, skąd wzięło się to danie?
Starożytni Grecy zajadali się naleśnikami?
Obecna forma jak i sposób przygotowywania naleśników różnią się nie co od tych znanych z czasów starożytnej Grecji. Z kultury na kulturę sam przepis był modyfikowany co za tym idzie danie to z roku na rok różniło się także samym smakiem. Jednak pierwsze informacje, które opisywały ciasto podobne do dzisiejszych naleśników pochodzą od greckiego komediopisarza Kratinosa. Tworzył on w Atenach w IV wieku p.n.e. i owe ciasto opisał w jednym ze swoich dzieł. Pisarz określił danie jako ciepłe i smaczne.
Z czasem naleśniki zyskiwały popularność nie tylko w samej Grecji, lecz także w innych krajach. Każda inna kultura dodatkowo zaczęła przygotowywać odpowiednie swoje wersje naleśników. Z czasem zaczęły więc powstawać nowe przepisy, na podstawie których powstał jeden ogólny, powszechny znany i przez wielu pamiętany do dzisiaj. Proporcje składników, jakie powinniśmy zachować zależą od tego, jakie kto naleśniki lubi, czy bardziej miękkie, czy też twardsze. W wersji słodkiej naleśniki można przygotować z serem, który wymieszamy z przyprawami takimi jak cukier waniliowy, cynamon, czy masą do piernika, a także dodatkowo z kremem czekoladowym. Dodatkowo do jednej jak i drugiej masy możemy dodać owoce. Jednak w przypadku przygotowywania naleśników na słono możemy dodać takie składniki jak: mięso. warzywa, kapusta, a także grzyby.
Przepis na naleśniki
Potrzebne składniki:
- 1,5 L – szklanki mleka
- 1,5 L – szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- Odrobina soli
Sposób przygotowania:
- Na wstępie musimy ubić jaja z dodatkiem szczypty soli.
- Następnie do doprawionych jajek dodajemy mąkę, wlewamy odmierzoną wcześniej ilość wody oraz mleka.
- Następnie całość dokładnie mieszamy sprawdzając, czy ciasto jest odpowiedniej konsystencji. Możemy to sprawdzić w prosty sposób nabierając gotowe ciasto na łyżkę następnie podnosząc ją pionowo. Idealne ciasto spływa pokrywając całą powierzchnię łyżki. W momencie, kiedy jego konsystencja jest zbliżona do wody to musimy dodać trochę więcej mąki.
- Naleśniki najlepiej smażyć z dodatkiem małej zawartości oleju bądź na zdrowszym maśle. Najlepiej na płaskiej przystosowanej do tego celu patelni.
- W większości przypadków z pierwszym naleśnikiem będzie coś nie tak, gdyż znajdujący się na patelni tłuszcz musi się rozgrzać, przez co ciepły idealnie rozprowadzi się po patelni, dzięki czemu nie będziemy mieć problemu z obracaniem ich. Dodatkowo uzyskają one smak oraz kolor na, które czekamy.
- Musimy także pamiętać, że masło lub olej dodaje się co 3-4 naleśniki, gdyż będą one zbyt tłuste.