Leczo to prosta, ale niezwykle smaczna i aromatyczna potrawa jednogarnkowa, przygotowywana na bazie kolorowej papryki, cebuli i soczystych pomidorów. Ma węgierskie korzenie, ale jest znane i lubiane także w Polsce, a jego przygotowanie jest banalnie proste.
Spis treści:
Leczo – składniki na porcję dla 4 osób
Do przyrządzenia węgierskiego leczo w klasycznej wersji potrzebne są:
- świeża, słodka papryka: czerwona – 2 sztuki, żółta – 2 sztuki, zielona – 1 sztuka,
- 6 świeżych pomidorów średniej wielkości – najlepsze będą pomidory malinowe (około 800 gramów),
- 3 średnie, białe cebule (około 300 gramów),
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego (ewentualnie smalcu),
- 200 gramów kiełbasy,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu,
- łyżka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej,
- 1 łyżeczka oregano,
Leczo – przygotowanie
Przepis na leczo jest prosty i w miarę szybki, kluczowe jest w nim zachowanie kolejności poszczególnych kroków. Przygotowanie węgierskiego leczo należy rozpocząć od rozgrzania tłuszczu w dużym garnku, rondlu lub głębokiej patelni np. typu wok. Kolejnym krokiem jest podsmażenie na oleju obranej i pokrojonej w grubą kostkę lub pióra cebuli. Po około 5 minutach cebula się zeszkli, wtedy należy dorzucić do niej przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a zaraz po nim kiełbasę pokrojoną w półplasterki lub kostkę.
Całość należy smażyć na małym ogniu i bez przykrycia przez kolejne 10 minut. W tym czasie można przygotować kolejny składnik, czyli paprykę – po oczyszczeniu z gniazd nasiennych i pokrojeniu w szerokie paski papryka również trafia do garnka, gdzie musi być duszona z pozostałymi składnikami przez około 20-25 minut, tym razem już pod przykryciem. W tym czasie można przygotować następny składnik leczo, czyli pomidory – powinny być obrane ze skórki i pokrojone na ćwiartki lub ósemki. Co kilka minut warto zajrzeć do garnka i zamieszać całość, pozwoli to uniknąć przywierania. Gdy papryka już zmięknie, można dodać do garnka przygotowane wcześniej pomidory wraz z koncentratem i wszystkimi pozostałymi przyprawami. Całość należy zamieszać i gotować bez przykrycia przez kolejne kilka minut. Gdy sok z pomidorów nieco się zredukuje i stworzy gęsty sos, a warzywa zmiękną i połączą się ze sobą, danie będzie gotowe do podania – leczo nie powinno być zbyt długo duszone, najlepiej smakuje, gdy warzywa są lekko chrupiące.
Wskazówki:
Gotowe leczo jest pyszną, sycącą i bardzo uniwersalną potrawą, doskonale smakuje solo, ale można je serwować także w towarzystwie ryżu, kaszy, ziemniaków lub pieczywa. Jedną z wariacji na temat leczo jest dodanie do potrawy cukinii, wtedy powinna wylądować w garnku zaraz po papryce, ale przed dodaniem pomidorów. Aby stworzyć leczo w bardziej dietetycznej wersji, zamiast kiełbasy można dodać mięso z kurczaka. Świeże pomidory można z powodzeniem zastąpić pomidorami z puszki lub passatą pomidorową, wtedy można dusić leczo pod przykryciem.