Przepis na gofry, które będą pyszne i chrupiące!

gofry

Gofry to z pewnością jeden z popularniejszych ulicznych deserów, szczególnie w sezonie wiosenno- letnim. Budki z nimi najczęściej można spotkać w nadmorskich miejscowościach. Możliwe, że dlatego ludziom gofry kojarzą się z latem i morzem, a przy okazji z unoszącym się świeżym zapachem. Ponadto te charakterystyczne wafle to świetny pomysł na śniadanie lub pyszną kolację, ponieważ można je przyrządzić zarówno na słodko jak i na słono; wedle uznania. Jak się okazuje ich wykonanie nie jest trudne jak może się wydawać, dlatego tutaj pojawi się przepis jak samodzielnie je zrobić w domu:)

Czas przygotowania: 20 min.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej (ok. 300g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Spis treści:

PRZEPIS

Białka oddziel od żółtek i umieść w suchej misce. Do naczynia z żółtkami dodaj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mlekiem, solą, cukrem i olejem. Całość wymieszaj na gładką masę, najlepiej przy pomocy blendera. Natomiast białka należy ubić na sztywną pianę. Najlepiej zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo je zwiększając do maksymalnych. Gdy białka zrobią się białe i puszyste można dodać odrobinę cukru i ponownie ubić. Jednak pamiętaj żeby nie ubijać zbyt długo, aby piana nie opadła. Jak masa będzie gotowa dodawaj ją stopniowo do miski z żółtkami i delikatnie mieszaj aż powstanie jednolita konsystencja.

Płytki gofrownicy należy wysmarować olejem tak, aby ciasto nie przywarło do urządzenia. Zamknij gofrownicę i nagrzej ją do ok.190 stopni Celsjusza. Następnie przy użyciu chochli nałóż porcję ciasta na płytki w gofrownicy i piec przez około 3-4 min. aż uzyskają rumiany kolor. Po wyciągnięciu wafla z gofrownicy warto odłożyć go na kratkę do wypieków, aby mógł równomiernie odparować- dzięki temu gofry nie będą wilgotne i gumowate.

Jeśli chodzi o dodatki na pewno sprawdzi się bita śmietana, owoce (truskawki, maliny, borówki) a także cukier puder. Oczywiście możliwości jest więcej dlatego podawaj według własnego uznania.

Smacznego:))

CIEKAWOSTKI:

Gofry wzięły swoją nazwę od niemieckiego słowa Waffel, które oznacza plaster miodu, ponieważ odcisk naczynia do pieczenia tego przysmaku przypominał plaster miodu. Legenda głosi, że pierwsze gofry były robione przez starożytnych Greków.

W XVI wieku gofry stały się bardzo popularne i dostępne dla wszystkich. Jednak na ich smak wpływał status społeczny. Wówczas ludzie ubodzy wypiekali gofry z wody i mąki kiepskiej jakości, a one same stanowiły dla nich zamiennik pieczywa. Z kolei szlachta i magnaci mogła cieszyć się goframi zrobionymi z jaj, mleka oraz mąki. Aby nadać wypiekom słodkości dodawano miód.

Prawdziwymi fanami gofrów byli Johann Strauss i Fryderyk Chopin, Johann Wolfgang von Goethe, Alfred Nobel. Holandia nazywana jest nowoczesną ojczyzną gofrów; w połowie XX wieku holenderscy podróżnicy przywieźli przepis na gofry z USA, gdzie wtedy panował szał na gofry.