Miód kojarzy się większości jego wielbicieli z powstałym z nektaru kwiatów, słodkim przysmakiem, produkowanym przez pszczoły. Rzeczywiście ogromna większość rodzaju modów powstaje właśnie w ten sposób. Wśród nich jest jednak wyjątek. Miód spadziowy, bo o nim mowa, powstaje z wydzieliny produkowanej przez mszyce żerujące, głównie na drzewach. W zależności od tego, czy pszczoły korzystały ze spadzi z drzew iglastych, czy liściastych, miody znacznie różnią się smakiem i kolorem. Te pochodzące z okolic, w których mszyce żerują na drzewach iglastych będą miały wyraźny smak i zapach żywicy i igliwia i głęboki, ciemny, niemal czarny kolor. Miód spadziowy liściasty jest złocisty i bardziej delikatny w smaku. Oba rodzaje, jednak są niezwykle wartościowe.
Spis treści:
Najdroższy z polskich miodów
W przeciwieństwie do miodów nektarowych miód spadziowy trudno jest uzyskać. Środki owadobójcze chronią rośliny przez inwazją mszyc, a bez mszyc nie ma miodu spadziowego. Gradacje populacji tych małych owadów, produkujących słodką wydzielinę, zdarzają się co kilka lat, więc pszczoły zbierające spadź nie mają łatwego zadania. Do tego muszą pokonać armie mrówek pilnujących swoich kolonii mszyc. One również są amatorkami rosy miodowej, jak nazywa się czasem spadź i zazdrośnie strzegą “swoich” kolonii. Wszystko to sprawia, że cena miodu spadziowego znacznie przewyższa kwoty, jakie trzeba zapłacić za miody nektarowe. Jednak, jak się za chwilę okaże, warto.
- Dlaczego warto zapatrzeć się w pojemniki na żywność?
- Przepis na tortillę
- Przepis na gofry
- Przepis na naleśniki
Bomba wartości zamknięta w słoiku
Wyraźnie odczuwalny wytrawny smak, jakim charakteryzuje się miód spadziowy, jest efektem zdecydowanie wyższej zawartości glukozy niż fruktozy, obecnej w miodach nektarowych. Miód królewski, jak się go czasem nazywa, może mieć nawet kilkakrotnie wyższą zawartość cennych substancji niż te pozyskiwane z nektaru kwiatów. Wśród cennych pierwiastków, jakie zawiera, znajdują się, między innymi:
- potas
- wapń
- sód
- fosfor
- magnez
- mangan. i wiele innych.
W porównaniu z miodami nektarowymi spadziowy ma dwukrotnie większą zawartość białek, aminokwasów i enzymów, a także występują w nim niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Ten pochodzący z drzew iglastych wykazuje, ponadto właściwości bakteriobójcze. Pomaga również w infekcjach dróg oddechowych.
Miód nektarowo- spadziowy
Miód spadziowy powstaje ze spadzi, czy też rosy miodowej – jak wskazuje jego nazwa. Ta substancja to nic innego jak sok zranionych drzew przetworzony przez żerujące na nich mszyce i rzadziej, czerwce. Pszczoły zbierają tę słodką wydzielinę, przerabiając ją na miód tak samo jak robią to z nektarem kwiatów. Zdarza się, że łączą zbiory z łąk – nektar z pozyskiwaniem rosy miodowej. Z takich mieszanek powstają miody nektarowo – spadziowe, łączące w sobie cechy obu rodzajów. Jednak, w stosunku do miodów nektarowych wzbogacone są o pochodzące ze spadzi unikatowe pierwiastki – srebro, cynę i molibden. Miód spadziowy, a także miód nektarowo-spadziowy, o smaku złagodzonym kwiatowymi nutami, dzięki swojej niezwykłe, żywicznej woni, stosowane są także w aromaterapii. Warto zapoznać się bliżej z tymi niezwykłymi darami, wprost ze skarbca natury.
Bartosz Warnowski to wszechstronny pasjonat domowego życia, który na łamach portalu “Dom z Pomysłami” dzieli się poradami z zakresu majsterkowania, gotowania i ogrodnictwa. Z wielkim zamiłowaniem Bartosz inspiruje czytelników do samodzielnego zajmowania się domem, oferując praktyczne rozwiązania zarówno dla amatorów, jak i bardziej zaawansowanych majsterkowiczów oraz miłośników kulinariów. “Dom z Pomysłami” to miejsce, gdzie domowe hobby łączą się z kreatywnością, a każda dziedzina, od kulinariów po ogrodnictwo, znajduje swoje miejsce w codziennym życiu.