Czy kawa jest zdrowa? Jak wpływa na nasz organizm?

kawa

Kawa. Ciężko wyobrazić sobie początek dnia bez jej wspaniałego aromatu. Pobudza, redukuje stres, przyspiesza metabolizm i jeszcze wspaniale smakuje. Jednak czy picie kawy jest szkodliwe? Czy można przedawkować kawę? Ile filiżanek kawy dziennie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie?

1.Skład kawy

Kawa, która jest uważana za najlepszą gatunkowo i najbardziej aromatyczną to Arabica, zawiera ok. 0,7-1,6% kofeiny. Tańszy i mniej aromatyczny gatunek kawy to Robusta, która zawiera aż dwa razy więcej kofeiny niż Arabica. Często spotyka się również mieszanki obu gatunków.

Na aromat i smak kawy wpływ ma również stopień jej wypalenia: ziarna jasno palone są bardziej kwaskowe i mniej gorzkiej. Im ciemniej wypalona kawa tym bardziej wyczuwalna jest jej gorycz.

Poza kofeiną kawa zawiera również minerały takich jak fosfor, magnez i potas. Stanowią one jednak niewielki procent składu. Ziarna kawy są za to bogatym źródłem cennych dla zdrowia polifenoli: Arabica ma ich około 6%, a Robusta 10%, niestety w wyniku spalania ziaren, ich ilość się zmniejsza.

Kawa rozpuszczalna również powstaje z prawdziwych ziaren kawy. Ziarna kawy po wypaleniu są drobno mielone, następnie zaparzane w niewielkiej ilości wody przy użyciu wysokiego ciśnienia, końcowym etapem jest suszenie i rozbijanie na mniejsze grudki lub pyłek. Kawa rozpuszczalna zachowuje część cennych składników kawy ziarnistej.

Kawa jest niskokaloryczna. Filiżanka czarnej kawy to około 2 kcal. Kaloryczności nadają kawy dodatki – mleko, śmietanki, posypki i syropy. Wówczas kaloryczność może wzrastać nawet do 350 kcal.

2. Ile filiżanek kawy dziennie można wypić?

Śmiertelna dawka kawy to 150 mg kofeiny na każdy kg masy ciała. Tak więc w przeliczeniu śmiertelna dawka dla osoby ważącej 75kg to ok. 80 filiżanek kawy.

Jeśli chodzi o zdrowe limity, przyjmuje się, że picie do 6 filiżanek kawy ziarnistej dziennie nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. W przypadku kawy rozpuszczalnej może być to nawet 7-8 filiżanek, gdyż zawiera ona mniejsza dawkę kofeiny. Należy oczywiście wziąć pod uwagę moc konkretnych gatunków kawy i jaką jej ilość wsypujemy do kubka.

3. Dlaczego warto pić kawę?

Poza stawianiem nas rano na nogi, kawa ma także szereg właściwości prozdrowotnych. Większość z nich jest związana z zawartą w kawie kofeiną oraz antyoksydantami.

Główne zalety picia kawy:

  • dodaje energii – kawa pobudza, zmniejsza odczuwane zmęczenie, poprawia koncentrację i wspomaga pamięć, daje efekt pobudzenia fizycznego i intelektualnego,
  • przyspiesza metabolizm – wspomaga proces odchudzania i przyspiesza przemianę materii,
  • redukuje stres – u niektórych osób już sam zapach kawy wpływa na obniżenie poziomu stresu,
  • poprawia krążenie krwi – może również wpływać na zmniejszenie bólów migrenowych,
  • zmniejsza również ryzyko udaru – jedna filiżanka dziennie zmniejsza ryzyko udaru o 20%,
  • poprawia wydolność – zawarta w niej kofeina wpływa pozytywnie na wydolność i wytrzymałość podczas uprawiania sportu, warto zatem wypić kawę przed treningiem,
  • zawiera przeciwutleniacze – picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka,
  • zmniejsza ryzyko demencji i Alzheimera – naukowcy przypisują takie działanie ciemno palonej kawie, nawet jeśli nie zawiera ona kofeiny,
  • poprawia nastrój – picie kawy powoduje wzrost stężenia serotoniny w organizmie,
  • dostarcza witaminy B3 – witamina ta powoduje spadek cholesterolu LDL (złego) i wzrost cholesterolu HDL (dobrego)
  • dostarcza składników mineralnych – jest źródłem manganu, potasu i cynku.

4. Zastosowania kawy

Zalety kawy nie kończą się na wspaniałym napoju. Ma również wiele zastosowań w kosmetologii i medycynie.

Fusy z kawy wykorzystuje się jako:

  • naturalny peelingi do ciała,
  • składnik kosmetyków na cellulitis,
  • pochłaniacz zapachów do auta, lodówki, a nawet do popielniczki,
  • nawóz do roślin – odstraszają również mrówki i koty kopiące w ogródku,
  • środek czyszczący – usuwają nieprzyjemne zapachy z czyszczonych powierzchni,
  • naturalny barwnik spożywczy

5. Czy picie kawy jest szkodliwe?

Picie kawy nie jest niestety pozbawione minusów. W nadmiernych ilościach może szkodzić naszemu zdrowiu, szczególnie jeśli cierpimy na przypadłości związane z układem krążenia czy wrażliwym żołądkiem.

Główne wady picia kawy:

  • osad na zębach – przez zawarte w niej polifenole, czarna kawa pozostawia żółte przebarwiania na zębach, dodanie mleka do kawy zmniejsza jej kwasowość i zmniejsza ryzyko przebarwień,
  • wypłukuje z organizmu wapń – dotyczy to również czarnej kawy, dodanie mleka może pomóc uzupełnić utracone minerały i witaminy,
  • zmniejsza wchłanianie żelaza – picie podczas jedzenia zmniejsza absorbowanie żelaza przez organizm, najlepiej jest nie pić kawy w sąsiedztwie posiłków,
  • podnosi ciśnienie – picie dużych ilości kawy jest niewskazane przy nadciśnieniu i problemach z sercem,
  • zawiera substancje drażniące – może nasilać problemy trawienne przy wrzodach żołądka czy drażliwych jelitach,
  • niewskazana dla kobiet w ciąży i dzieci – lepiej sięgnąć po kawę zbożową lub bezkofeinową,
  • odradza się popijanie leków kawą – kawa może wpłynąć na zwiększenie działania leków, dotyczy to również leków przeciwbólowych,
  • problemy ze snem – nadmiar kawy, szczególnie spożywany o późnych porach, może doprowadzić do problemów z zasypianiem i obniżyć jakość snu,
  • zawieraakrylamid – jest to substancja określana przez WHO jako „potencjalnie rakotwórcza”, występuje również w chipsach, ciastach i frytkach, ma związek z przetwarzaniem żywności w wysokiej temperaturze.