Złote mleko z kurkumą

złote mleko

„Złote mleko” to tradycyjny napój wywodzący się z medycyny ajurwedyjskiej, która od dawna wykorzystuje prozdrowotne działanie kurkumy, czyli głównego składnika naszego napoju. Złote mleko to idealny napój na zimowe wieczory, który rozgrzeje i wzmocni organizm w sezonie jesienno-zimowym. Świetnie się sprawdzi również zamiast porannej kawy.

Dlaczego warto pić „złote mleko”?

Kurkuma ma szerokie zastosowanie, przede wszystkim działa przeciwzapalnie i antywirusowo. Zawarta w niej kurkumina ma również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Pomaga przy drobnych infekcjach, przeziębieniu, osłabieniu organizmu, sprzyja regeneracji po grypie. Stosuje się ją również szeroko w profilaktyce antynowotworowej, gdyż zawiera duży antyoksydantów. Stosuje się ją także jako żółty barwnik w przemyśle spożywczym.

Główne właściwości kurkuminy:

  • działa antywirusowo i antybakteryjne,
  • działa przeciwgrzybiczo
  • przyspiesza gojenia ran,
  • łagodzi stany zapalne,
  • sprzyja regeneracji organizmu po infekcjach,
  • wspomaga organizm przy chorobach metabolicznych.

Jak zrobić złote mleko?

Przygotowanie napoju składa się z dwóch etapów: przygotowania pasty z kurkumy oraz zrobienia samego napoju. Dlaczego przygotowujemy pastę? Ponieważ kurkuma uwalnia swoje właściwości dopiero po obróbce termicznej oraz po dodaniu do niej czarnego pieprzu. Nie ma niestety takich gotowych produktów w sprzedaży, trzeba zrobić ją samemu.

Jak zrobić pastę z kurkumy?

Pastę przygotowuje się bardzo szybko. Podane składniki wystarczą na przygotowanie około 5-6 szklanek złotego mleka. Jeśli potrzebujemy większy zapas – można proporcjonalnie zwiększyć wszystkich składniki.

Składniki pasty z kurkumy:

  • 150 ml wody
  • 3 łyżki kurkumy w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Przygotowanie pasty z kurkumy:

Zagotuj wodę w garnku, następnie dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj ok. 8 minut, cały czas mieszając. Pasta zgęstnieje w trakcie gotowania, trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła. Gotową mieszankę możemy trzymać w lodówce około 3 tygodni. Po pierwszej dobie w lodówce od pasty może oddzielić się woda – można ją odlać lub ponownie wymieszać pastę.

Jak zrobić złote mleko?

Kiedy mamy już gotową pastę możemy przejść do przygotowania złotego mleka. Do jego przygotowania najlepiej użyć mleko roślinne, gdyż mleko krowie sprzyja ześluzowieniu się żołądka. Może mieć to negatywny wpływ na efekty antywirusowe i przeciwzapalne.

Składniki na 1 porcję złotego mleka:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1-2 łyżeczki pasty z kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie inne korzenne przyprawy (goździki, kardamon)

Przygotowanie złotego mleka:

Pogrzej mleko roślinne w garnku, dodaj przyprawy, miód i tłuszcz. Poczekaj do zagotowania, następnie odstaw do ostudzenia. Jeśli nie masz przygotowanej wcześniej pasty z kurkumy – możesz dodać świeżą do mleka i gotować cały napar przez 8 minut.

Jeśli chcemy wzmocnić nasz organizm, w trakcie choroby lub po jej zakończeniu, najlepiej pić złote mleko kilka dni z rzędu, około 1-2 tygodnie.

Jak smakuje złote mleko?

Jest słodkie! Nie trzeba obawiać się, że ostre przyprawy jak pieprz czy imbir zdominują smak napoju. Mleko roślinne jest zwykle słodkie w smaku, z dodatkiem miodu i cynamonu tworzy naprawdę przyjemną i aromatyczną mieszankę. Ziemisty smak kurkumy jest bardzo mało wyczuwalny. Także nie jest to napój, który wypija się duszkiem – można się rozsmakować!