Jak zrobić grzane wino? Przepis na grzaniec

Grzane wino nierozerwanie kojarzy nam się z zimą i jarmarkami świątecznymi.  Jego zapach większość z nas rozpozna z zamkniętymi oczami. Nie ma nic bardziej rozgrzewającego na jesienno-zimowe wieczory.

Jakie wino do grzańca?

Do grzańca najlepiej pasuje słodkie lub półsłodkie czerwone wino. Jeśli decydujemy się na wino wytrawne, można dosłodzić je miodem, sokiem malinowym lub dodać cukru.

Można również wybrać gotowe wina przeznaczone na grzaniec, są zwykle słodkie i nie potrzebują już zbyt wielu dodatków. To świetne rozwiązanie kiedy chcemy napić się grzanego wina podczas wyjazdu, kiedy nie mamy dostępu do dodatkowych składników lub możliwości gotowania.

Grzaniec można także przygotować z białego wina lub cydru. W tym przypadku również lepiej postawić na słodkie i półsłodkie jego wersje.


Jakie przyprawy do grzańca?

Smak czerwonego wina świetnie podkreśli także miód, sok malinowy i cytrusy. Do grzanego wina pasują przede wszystkim przyprawy korzenne takie jak: cynamon, kardamon, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, gwiazdki anyżu, świeża mięta. Lepiej nie kupować gotowych mieszanek z przyprawami do grzańca, gdyż połowa ich zawartości to zwykły cukier.


Grzane wino – przepis

Składniki grzańca:

  • 500 ml czerwonego półsłodkiego wina,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko,
  • 6 goździków,
  • 2 laski cynamonu w całości,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta kardamonu,
  • 2 gwiazdki anyżku,
  • 1 łyżka miód lub syropu malinowego (opcjonalnie do dosłodzenia).

Przygotowanie grzańca:

  1. Wlej wino do garnka.
  2. Dodaj pomarańczę i jabłko pokrojone w plasterki.
  3. Dodaj przyprawy.
  4. Jeśli wino jest wytrawne, dodaj miód lub sok malinowy dla osłodzenia.
  5. Podgrzej wino, ale nie zagotuj go. Jeśli wino zacznie wrzeć, wyparuje z niego cały alkohol.
  6. Wklej do kieliszków albo kubeczków.
  7. Do ozdoby dodaj liście świeżej mięty.

W czym podawać grzaniec?

Grzane wino dobrze prezentuje się zarówno w kieliszkach jak i w pękatych kubeczkach. Jeśli zamierzamy pić je na zewnątrz, kubki będą znacznie wygodniejsze. Jeśli dbamy o dekoracje np. w postaci plasterków pomarańczy – lepiej będą się prezentować w szerokich kieliszkach na niewysokich nóżkach. Można również podawać wino w wysokich szklankach z uszkiem takich jak do café latte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *