Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Idealna jako wypełnienie tortów, dodatek do owoców czy dekoracje do cappuccino. Niestety gotowa bita śmietana w sprayu czy proszku nie należy do produktów godnych polecenia ze względu na swój kiepski skład. Jak samemu ubić pyszną i gęstą bitą śmietanę? Jak zrobić bitą śmietanę light na mleku? Zobacz, kilka domowych sposobów na pyszny mleczny krem, również w wersji wegańskiej.
Spis treści:
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka ze śmietany 30?
Składniki:
- 250 ml śmietany 30%, 36% lub 42%
- 1 łyżka cukru pudru
- aromaty (waniliowy, kawowy, kakao)
Śmietanę 30 najlepiej ubija się, gdy jest dobrze schłodzona. Powinna stać w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Wlewamy ją do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem najpierw na niskich obrotach, a później przechodzimy na wysokie.
Gdy śmietana zgęstnieje, dodajemy cukier, który nie tylko poprawi smak, ale również pomoże w utrzymaniu piany na sztywno. Na sam koniec dodajemy aromaty i barwniki.
Zbyt długie ubijanie może zbyt mocno podnieść temperaturę i doprowadzić do zwarzenia śmietanki. Trzeba skończyć ubijanie, gdy śmietana nie wysuwa się z naczynia, gdy je przechylimy. Zwarzoną śmietanę można uratować, dodając do niej zimną śmietankę z lodówki i ponownie ubijając.
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka ze śmietany 18?
Składniki:
- 1/2 puszki mleka skondensowanego (8-10% tłuszczu)
- 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu
- aromat waniliowy
Zamiast tłustej śmietany można wykorzystać skondensowane mleko, które ma około 10% tłuszczu. Również należy je dobrze schłodzić przed ubijaniem. Miksujemy 3-5 minut do uzyskania sztywnej masy, na koniec dodajemy cukier i aromaty.
Jeśli chcesz dodatkowy odjąć kalorii i przygotować bitą śmietanę w wersji light, zamiast cukru wypróbuj ksylitolu. Ma podobny poziom słodkości jak cukier i aż 40% kalorii mniej.
Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru pudru
- aromaty
Przed ubijaniem mleczka kokosowego należy schłodzić je w lodówce przynajmniej dobę wcześniej. Do robienia deseru wykorzystujemy tylko gęstą zawartość puszki (tłuszcz kokosowy). Płyn, który zbiera się na dnie – odlewamy, nie będziemy go wykorzystywać do robienia bitej śmietany.
- Jak zrobić żywy las w słoiku?
- Jak prowadzić zdrowy styl życia?
- Jak odkamienić żelazko?
- Czy kawa jest zdrowa?
Całość miksujemy, aż do otrzymania gęstej masy, w której mikser będzie zostawiał ślady. Na koniec dosładzamy i dodajemy aromaty.
Jak zagęścić bitą śmietanę do tortu?
Jeśli zależy nam, aby bita śmietana długo utrzymała swoją sztywność, możemy zagęścić ją na kilka sposobów:
- dodając cukier puder pod koniec miksowania śmietanki: 1 łyżka na 250 ml,
- można dodać niej ugotowaną i ostudzoną żelatynę: 1 łyżeczka żelatyny na 3-4 łyżki wody,
- dodając serek mascarpone: na 250 ml śmietanki dodać ok. 125 g serka.
Możemy również wypróbować wszystkie 3 metody na raz.
Do czego wykorzystać bitą śmietanę?
Bita śmietana to uniwersalny dodatek do deserów. Pasuje do:
- sałatek owocowych, szczególnie na bazie jagód, truskawek i malin,
- tortów, bezy, ptysiów i innych ciast,
- deserów na bazie galaretki,
- puddingów i pianek czekoladowych,
- gofrów i naleśników,
- kawy lub gorącej czekolady.
Bitą śmietanę można przechowywać nie dłużej niż 1 dzień. Ciasta na bazie bite śmietany dobrze jest przechowywać w lodówce w szczelnych pojemnikach, gdyż będą przejmować smaki i zapachy z lodówki.
Jak zrobić kolorową bitą śmietanę?
Bita śmietana nie musi być mleczna i biała. Można poeksperymentować z innymi smakami i kolorami, dodając aromaty i naturalne barwniki:
- kawa lub kakao – brązowy kolor i aromatyczny smak, oba produkty dodajemy w wersji schłodzonej,
- maliny i sok z buraków – przyjemny różowy kolor,
- kisiel lub galaretka – pozwolą zabarwić śmietanę na dowolny kolor i smak,
- syropy owocowe – jagodowe, malinowe, truskawkowe.

Bartosz Warnowski to wszechstronny pasjonat domowego życia, który na łamach portalu “Dom z Pomysłami” dzieli się poradami z zakresu majsterkowania, gotowania i ogrodnictwa. Z wielkim zamiłowaniem Bartosz inspiruje czytelników do samodzielnego zajmowania się domem, oferując praktyczne rozwiązania zarówno dla amatorów, jak i bardziej zaawansowanych majsterkowiczów oraz miłośników kulinariów. “Dom z Pomysłami” to miejsce, gdzie domowe hobby łączą się z kreatywnością, a każda dziedzina, od kulinariów po ogrodnictwo, znajduje swoje miejsce w codziennym życiu.