Jak zrobić bitą śmietanę?

bita smietana

Jak zrobić idealną bitą śmietanę? Idealna jako wypełnienie tortów, dodatek do owoców czy dekoracje do cappuccino. Niestety gotowa bita śmietana w sprayu czy proszku nie należy do produktów godnych polecenia ze względu na swój kiepski skład. Jak samemu ubić pyszną i gęstą bitą śmietanę? Jak zrobić bitą śmietanę light na mleku? Zobacz, kilka domowych sposobów na pyszny mleczny krem, również w wersji wegańskiej.

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka ze śmietany 30?

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30%, 36% lub 42%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • aromaty (waniliowy, kawowy, kakao)

Śmietanę 30 najlepiej ubija się, gdy jest dobrze schłodzona. Powinna stać w lodówce przez co najmniej kilka godzin. Wlewamy ją do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem najpierw na niskich obrotach, a później przechodzimy na wysokie.

Gdy śmietana zgęstnieje, dodajemy cukier, który nie tylko poprawi smak, ale również pomoże w utrzymaniu piany na sztywno. Na sam koniec dodajemy aromaty i barwniki.

Zbyt długie ubijanie może zbyt mocno podnieść temperaturę i doprowadzić do zwarzenia śmietanki. Trzeba skończyć ubijanie, gdy śmietana nie wysuwa się z naczynia, gdy je przechylimy. Zwarzoną śmietanę można uratować, dodając do niej zimną śmietankę z lodówki i ponownie ubijając.

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka ze śmietany 18?

Składniki:

  • 1/2 puszki mleka skondensowanego (8-10% tłuszczu)
  • 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu
  • aromat waniliowy

Zamiast tłustej śmietany można wykorzystać skondensowane mleko, które ma około 10% tłuszczu. Również należy je dobrze schłodzić przed ubijaniem. Miksujemy 3-5 minut do uzyskania sztywnej masy, na koniec dodajemy cukier i aromaty.

Jeśli chcesz dodatkowy odjąć kalorii i przygotować bitą śmietanę w wersji light, zamiast cukru wypróbuj ksylitolu. Ma podobny poziom słodkości jak cukier i aż 40% kalorii mniej.

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę?

Składniki:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • aromaty

Przed ubijaniem mleczka kokosowego należy schłodzić je w lodówce przynajmniej dobę wcześniej. Do robienia deseru wykorzystujemy tylko gęstą zawartość puszki (tłuszcz kokosowy). Płyn, który zbiera się na dnie – odlewamy, nie będziemy go wykorzystywać do robienia bitej śmietany.

Całość miksujemy, aż do otrzymania gęstej masy, w której mikser będzie zostawiał ślady. Na koniec dosładzamy i dodajemy aromaty.

Jak zagęścić bitą śmietanę do tortu?

Jeśli zależy nam, aby bita śmietana długo utrzymała swoją sztywność, możemy zagęścić ją na kilka sposobów:

  1. dodając cukier puder pod koniec miksowania śmietanki: 1 łyżka na 250 ml,
  2. można dodać niej ugotowaną i ostudzoną żelatynę: 1 łyżeczka żelatyny na 3-4 łyżki wody,
  3. dodając serek mascarpone: na 250 ml śmietanki dodać ok. 125 g serka.

Możemy również wypróbować wszystkie 3 metody na raz.

Do czego wykorzystać bitą śmietanę?

Bita śmietana to uniwersalny dodatek do deserów. Pasuje do:

  • sałatek owocowych, szczególnie na bazie jagód, truskawek i malin,
  • tortów, bezy, ptysiów i innych ciast,
  • deserów na bazie galaretki,
  • puddingów i pianek czekoladowych,
  • gofrów i naleśników,
  • kawy lub gorącej czekolady.

Bitą śmietanę można przechowywać nie dłużej niż 1 dzień. Ciasta na bazie bite śmietany dobrze jest przechowywać w lodówce w szczelnych pojemnikach, gdyż będą przejmować smaki i zapachy z lodówki.

Jak zrobić kolorową bitą śmietanę?

Bita śmietana nie musi być mleczna i biała. Można poeksperymentować z innymi smakami i kolorami, dodając aromaty i naturalne barwniki:

  • kawa lub kakao – brązowy kolor i aromatyczny smak, oba produkty dodajemy w wersji schłodzonej,
  • maliny i sok z buraków – przyjemny różowy kolor,
  • kisiel lub galaretka – pozwolą zabarwić śmietanę na dowolny kolor i smak,
  • syropy owocowe – jagodowe, malinowe, truskawkowe.